Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до

...
Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до
Коментари Харесай

Предупреждение: Екологичната катастрофа настъпва

Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до края на сегашния век, оповестиха Франс прес и АП, базирайки се на научно проучване. Причината са климатичните промени.

Ограничаването на световното стопляне въпреки всичко може да избави другата половина.

Изследването, оповестено в научното издание " Сайънс ", дава прогноза за бъдещето на 215 000 ледника в целия свят.

Авторите обръщат внимание на значимостта да се лимитират излъчванията на нездравословни газове, които са причина за покачването на температурите. 

Топенето на ледниците ще провокира повишение на океанското равнище и ограничение на водните запаси.

Мисля, че има дребна вяра в нашето проучване, можем да променим държанието си, сподели пред Франс прес Реджин Хок, съавтор на проучването. Нейната работа е съсредоточена върху резултата, който би провокирало стоплянето на планетата надлежно с 1,5, 2, 3 и 4 градуса по Целзий. Целта е да се вземат верните политически решения. 

Ако световното стопляне бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, което е най-амбициозната цел в Парижкото съглашение за климата, 49 % от ледниците по света ще изчезнат до 2100 година Тази загуба би представлявала към 26 % от общата маса лед. Малките ледници ще изчезнат първи. Нивото на морската вода ще се вдигне с към 9 см. 

Регионите, в които има относително малко лед - Алпите, Кавказ, западната част на Съединени американски щати, ще изгубят съвсем целия до края на века, споделя Реджин Хок, професор в университета в Осло. " Ледниците там са наказани. "

Ако покачването на температурите доближи 4 градуса по Целзий - най-лош вероятен сюжет, то най-големите ледници като тези в Аляска ще бъдат наранени. 83 % от всички ледници по света ще изчезнат. Това са 41 % от цялата маса лед на планетата. Повишението на океанското равнище ще бъде с 15 см.

На пръв взор разликата сред 9 и 15 см не е огромна, само че в действителност е доста тревожно, споделя Реджин Хок. Тя учи ледниците по време на цялата си кариера. Колкото е по-високо равнището на морската вода, толкоз по-голяма е вероятността от наводнения по време на стихия. 

Това към този момент се случва - всяка година равнището на океана се покачва с към 3 мм.

Към момента светът се движи към затопляне с 2,7 градуса по Целзий. Това значи съвсем цялостно изгубване на леда в Централна Европа, Западна Канада, Съединени американски щати, Нова Зеландия. 

Тези прогнози са по-тревожни от употребяваните от специалистите по климата на Организация на обединените нации. Данните разрешават да се сформира математически модел за предугаждане на бъдещето.

Новото проучване взима поради процеси, които не са били включени в по-ранни проучвания, като резултата от покриването на ледниците с боклуци или отделянето на част от някои ледници в морето под формата на айсберги.

Изучаваните ледници не съставляват повече от един % от целия лед на Земята, само че те се намират в региони, където температурата е покрай точката на размразяване. 

Изчезването на ледниците би имало последици и върху водните запаси. Те съставляват воден контейнер за към 2 милиарда души. " През лятото в доста райони е топло и изсъхнало и ледниците компенсират тази загуба на вода ", изяснява Хок. Стопяването освен ще промени сезоните, само че и ще докара до по-малко питейна вода, запаси за земеделието и производството на сила. 

Корабоплаването върху реките с ниско равнище на водата, туризмът в регионите с дребни ледници ще бъдат наранени от топенето. 

Ограничаването на катастрофалните последици още е допустимо, акцентира Реджин Хок. То обаче зависи от политическите решения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР